Luchtdichting op het hoogste niveau

Dampscherm op isolatieZwapex en Innoceal brengen luchtdichting op hoger niveau

Streeft u dagelijks naar het bouwen van energiezuinige woningen of gebouwen? Maar blijft luchtdichting voor u ook een grote onbekende en een uitdaging?

Dan is het cruciaal om te werken met goede partners. Kennis en expertise zijn cruciaal als het gaat om luchtdichting. Zeker als er garanties moeten worden gegeven op de duurzaamheid en de prestaties van de luchtdichting. Zwapex en Innoceal gaan deze uitdaging samen aan.

Luchtdicht bouwen steeds belangrijker

Net als in de rest van Europa staat de energiezuinigheid van gebouwen ook in Nederland centraal de komende jaren. Momenteel werkt men aan een wijziging van het bouwbesluit, met een lagere maximale EPC (energieprestatiecoëfficiënt), strengere controles en een energieprestatiecertificaat. Energiebesparende bouwtechnieken en –materialen worden steeds belangrijker.

Vanaf 2015 zal men daarom extra aandacht moeten besteden aan het luchtdicht maken van gebouwen, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. Deze luchtdichting heeft als voornaamste doelstelling om ongecontroleerde luchtstromen, ook luchtlekken genoemd, te bannen. Dit gebeurt door het duurzaam dichten van kieren in het gebouw, zowel de bestaande als de toekomstige die ontstaan door het "werken" van de bouwmaterialen.

Op koude en winderige dagen zorgen deze luchtlekken voor een aanzienlijk verlies aan rendement. Zo kan het energieverlies door luchtlekken – zelfs in een goed geïsoleerd gebouw – alsnog oplopen tot 15% en meer.

Natuurlijk blijft het belangrijk om een gebouw te ventileren, maar wel op een gecontroleerde manier, waarbij men zelf bepaalt wanneer men ventileert, en dit al dan niet met recuperatie van warmte.

Duurzaam luchtdicht

Een effectieve, goed werkende luchtdichting bevindt zich aan de warme zijde van de gevelconstructie.  Zo wordt – voornamelijk in de winter –  vermeden dat de koude, vochtige buitenlucht in contact komt met de warme, droge(re) lucht die in een gebouw aanwezig is. Hierdoor wordt condensatie en vocht in de constructie vermeden waardoor de aanwezige isolatie niet aangetast wordt, met lagere prestaties tot gevolg. Hierdoor  wordt de duurzaamheid van het gebouw verhoogd.

Bovendien heeft luchtdichting nog enkele bijkomende voordelen. Zo vermijdt het indringen van vocht en fijn stof in de bewoonde ruimte, en is het milieuvriendelijk door een lagere uitstoot van CO2. Daarnaast zorgt luchtdichting voor een beter comfort door het vermijden van tocht – het voornaamste gevoel van onbehagen – en door haar akoestisch isolerende functie wordt de lawaaihinder in een gebouw vermindert.

Waterdichting en luchtdichting gaan hand in hand

Meer nog, een goede luchtdichtheid is ook noodzakelijk voor een goede waterdichtheid.

Een belangrijke oorzaak van het binnendringen van (regen)water in een gevel is het drukverschil tussen binnen en buiten als gevolg van de wind. De hogere druk aan de buitenzijde zorgt ervoor dat het water zich van buiten naar binnen wil verplaatsen.

Door het principe van drukvereffening kan men dit tegengaan. Deze wordt gecreëerd  door de combinatie van een luchtspouw (achter de gevelafwerking), die in verbinding staat met de buitenlucht, en een voldoende luchtdicht binnenspouwblad. De drijvende kracht, de wind, valt hierdoor weg zodat er minder water binnendringt. Dit verkleint de kans dat het water de andere zijde van de spouw bereikt aanzienlijk.

Luchtdichting in de praktijk

Er worden op dit moment vooral vragen gesteld over het nut van luchtdichting en of ze niet meer slecht dan goed doet. De meeste klachten hebben te maken met de duurzaamheid van de luchtdichting: vochtplekken in huis, tocht in de woonruimte, een rottende dakconstructie, etc. Er zijn dan ook een aantal belangrijke basisprincipes voor een goed resultaat, ook op termijn:

  • elke aansluiting dient luchtdicht te zijn (vloer-wand, wand-plafond, dakaansluitingen, rond kozijnen, doorvoeren, etc.)
  • luchtdichting gebeurt aan de warme zijde (zo dicht mogelijk tegen de verwarmde/gekoelde ruimte)
  • de luchtdichting dient te gebeuren in één vlak, elke onderbreking vormt een risico
  • de keuze van de luchtdichtingsmaterialen wordt gemaakt op basis van de aanwezige bouwmaterialen, de constructie, de voegbreedte, dilatatie en de verwachte bewegingen in de constructie
  • zorg ervoor dat de luchtdichting ook in het verdere bouwproces gegarandeerd blijft, door doorboringen te vermijden of te herstellen
  • informeer iedereen op de bouwplaats, ook de vele onderaannemers, zodat men op de hoogte is van de do's en de dont's.

Zwapex en Innoceal: partners in luchtdicht bouwen

Zwapex en Innoceal vormen het perfecte team als het gaat om het luchtdicht maken van uw bouwen. Sterker nog, u bent verzekerd van een professionele aanpak en een toekomstgerichte oplossing.

Zwapex is – vooral als het gaat om afdichtings- en brandweringstechnieken – al vele jaren een bekende in de Nederlandse bouwwereld. Door haar servicegerichte en flexibele organisatie, haar deskundige medewerkers en haar innovatieve kijk op producten en processen levert Zwapex (totaal)oplossingen op maat voor haar klanten.

Innoceal, een nieuwkomer op de Nederlandse markt, heeft de voorbije jaren haar expertise opgebouwd in België, tezamen met Duitsland voorloper op het vlak van luchtdichting in Europa. Ze brengt naast haar kennis over luchtdicht bouwen ook een innovatief product op de Nederlandse markt: Blowerproof Liquid.

Dit lucht- en dampdicht membraan, een watergedragen polymeer, wordt namelijk naadloos gespoten en heeft als grote voordeel dat het luchtlekken zeer doelmatig dicht, ook op lange termijn. Blowerproof Liquid hecht daarnaast op zowat alle materialen, ook in vochtige of stoffige omgevingen, en is daarmee zeer efficiënt inzetbaar.

Meer informatie vindt u terug op www.innoceal.com en www.zwapex.nl.

Lees zeker onze brochure "Efficiënt luchtdicht bouwen en renoveren".

Wenst u op de hoogte te blijven van onze projecten en innovaties? Schrijf u dan hier in.

Heeft u vragen?

Wij staan u graag te woord.

BE: 0488 661 466

NL: +32 488 661 466 

Of schrijf ons via het contactformulier.

Zelf aan de slag? Wij selecteerden de juiste materialen voor u. Je vindt ze makkelijk terug in onze Innoceal webshop.

Beter, sneller en vooral slimmer bouwen?



Beeldmateriaal

Laat u overtuigen door de veelvuldige inzetbaarheid van onze oplossingen.